Suomen keskiaikaiset kaupungit esittelyssä

  • tehnyt
Keskiaikainen torni puiden lomassa

Suomen keskiaikaiset kaupungit ovat mielenkiintoisia nähtävyyksiä, joita lähtee ihastelemaan mielellään useaan kertaan. Suomessa oli keskiajalla yhteensä 6 kaupunkia, jotka olivat Turku, Naantali, Ulvila, Viipuri, Rauma ja Porvoo. Näihin kaupunkeihin on jäänyt upeaa keskiaikaista arkkitehtuuria. Keskiajalla saksalaisilla oli merkittävä asema näissä kaupungeissa ja he vastasivat muun muassa kaupankäynnistä. Huomattavaa on myös se, että kaikki nämä kaupungit sijaitsivat rannikolla, mikä helpotti kaupankäyntiä.

Suomen keskiaikaiset kaupungit sisälsivät monipuolista toimintaa

Keskiaikaisissa kaupungeissa oli monenlaista toimintaa. Niissä käytiin kauppaa ahkerasti ja kristinusko oli läsnä luostareiden kautta. Tuohon aikaan Suomessa toimi kaksi keskeistä kristinuskon suuntausta: dominikaanit ja fransiskaanit. He perustivat omia luostareita kaupunkeihin ja ylläpitivät niiden hengellistä elämää. Suomen kaupungeissa oli dominikaaniset luostarit Turun lisäksi Viipurissa. Fransiskaanit vaikuttivat taas Raumalla ja Viipurissa.

Kaupungistuminen kehittyi suhteellisen nopeasti ja uusia kaupunkeja syntyi pitkin keskiaikaa. Turku oli ensimmäinen keskiaikainen kaupunki ja sen rinnalle Viipurista kasvoi kaupunki myöhäiskeskiajalla. Ulvila ja Porvoo saivat kaupungin oikeudet 1300-luvun loppupuolella. Kaupunkien lisääntyminen vilkastutti kaupankäyntiä ja kasvatti ihmisten määrää Suomen alueella. Samalla niiden myötä kehittyi monet muut yhteiskunnan toiminnot, kuten verojen keruu ja lait.

Tutustu keskiaikaisiin kaupunkeihin Suomessa

Paras aika tutustua suomalaiseen keskiajankulttuuriin on kesällä, jolloin luonto on parhaimmillaan. Koska kaupungit sijaitsevat rannikolla, samalla voi perehtyä Suomen kauniiseen saaristoon ja rannikkoon. Turun tuomiokirkko on kuuluisin keskiaikainen rakennus ja siellä kelpaa vierailla koko perheen tai vaikkapa ystävien kanssa. Myös linnat ovat näkemisen arvoisia, joista tunnetuimmat ovat Olavinlinna sekä Hämeen linna.