Maatilamatkailu

Maaseutu tarjoaa rauhallisen ympäristön ja kaupunkilaisen näkövinkkelistä kiireetöntä elämää. Siksi maatilamatkailu on suosittua. Maatilalla on luonnollinen ympäristö eläimineen. Monissa paikoissa voi majoittua joko aitassa tai mökissä ja vaihtoehtona saattaa olla myös päärakennus. Tällaisia kohteita on Suomessa paljon ja siitä on kehittynyt varsin suosittu matkailumuoto. Se kilpailee oikeastaan Lappiin suuntautuvan matkailun rinnalla. Tämä matkailutyyppi on kehittynyt vuosien varrella niin, että nyt voi lomapaikkansa valikoida täysin palvelutason mukaan.

Maatilamatkailu tarjoaa maalaismaiseman ja eläimiä.

Mitä maatilamatkailu tarjoaa lomalaiselle?

Idyllisellä maaseudulla on tarjottavana paljon. Se on täynnä tunnelmaa ja tunteita, mutta myös herkuttelua sekä paljon erilaista maalaiselämää eläimineen. Maaseutumatkailu tarjoaa kiireiselle kaupunkilaiselle perheineen mahdollisuuden hengähtää, siirtyä pois sementtiviidakosta hiukan väljempiin ja vihreämpiin ympäristöihin. Tarjolla on kulttuuria, perinteitä sekä osin jopa erilaisia murteita. Eikä myöskään voi vähätellä hyvää ruokaa, joten tarjolla voi olla perinneherkkuja tuotettuna tuoreista ja terveellisistä raaka-aineista.

Mitä lomalla voi tehdä? Aktiviteetteja on tarjolla paljon. Järvien läheisyydessä on mahdollisuus melontaan tai kalastukseen, luonnon helmassa voi aina pyöräillä tai retkeillä sekä joissain paikoissa on tarjolla ratsastusta tai hevosajeluja. Monissa paikoissa on myös mahdollisuus osallistua talon töihin eli käytännössä elää juuri sitä arkea, mitä maalaistalossa on. Monelle lapselle eläinten hoitaminen on upea kokemus sekä koko perheelle saunominen niin sanotussa puusaunassa.

Maaseutumatkailu on pienyrittäjyyttä

Maatilamatkailu perustuu maaseudun voimavaroihin sekä luontaisiin edellytyksiin. Se on pienimuotoista yritystoimintaa, joka perustuu asiakaslähtöisyyteen. Monet maatilat pyrkivätkin noudattamaan kestävän matkailun periaatteita, jolloin huomio on kiinnitettävä ekologiaan, talouteen sekä kulttuuriin. Väljä ja suhteellisen rauhallinen maaseutu tarjoaa paljon tämän hetken matkailijoille, mutta sen on myös tarjottava paljon vielä tuleville sukupolville. Maaseutumatkailun voimavaroja ovat ennen kaikkea luonto, kulttuuri, maisemat sekä ihmiset.

Maatilamatkailu ei jää pelkästään uusien kokemusten keräämiseen vaan osa maaseudun yrittäjistä tarjoaa mahdollisuuksia erilaisten juhlien järjestämiseen. Kysymykseen voivat tulla kokoukset, erilaiset perhejuhlat kuten häät tai syntymäpäivät. Näiden palvelujen lisäksi yrittäjällä ja palvelujen tarjolla on hyvä paikallistuntemus, joten tarjolla onkin parhaat vinkit kalastukseen tai retkeilyyn

Viikonloppu tai viikko maaseudun rauhassa

Viikko on maaseudun rauhassa suhteellisen lyhyt aika. Maatilalla riittää tekemistä, näkemistä ja kokemista. Loma onnistuu hyvin, jos on itse hyvin avoin ja ottaa vastaan innostuneena kaiken mahdollisen kokemuksen. Illalla voi olla väsynyt ja voi tehdä hyvää hetkeksi vetäytyä galaksino.com sivuston pariin pyöräyttämään muutaman kolikkopelin. Mieli ja keho lepää tovin, jotta seuraavana päivänä jaksaa taas viettää aikaa maaseudun ja maatilan haasteiden parissa.

Maaseudulla asuminen voi kaupunkilaisesta tuntua haasteelliselta, mutta maaseudulla asuvalle se on aivan normaalia, että kauppaan tai kaupunkiin on pitkä matka. Toisinaan matkaa ei myöskään voi taittaa julkisilla kulkuneuvoilla vaan käytössä on oltava ainakin yksi auto, toisinaan jopa useampi. Monelle lapselle on varmasti kokemus olla jopa traktorin kyydissä, heinätöistä puhumattakaan.

Maatilamatkailu on rentoa

Maatilalla on mukava viettää aikaa ja samassa voi katsella erilaisia nähtävyyksiä Suomessa, jos niitä vaan mukavasti sijaitsee tilan läheisyydessä. Tilan isäntäpari varmasti osaa kertoa, missä kannattaa käydä ja mihin tutustua, jos haluaa tarkemmin tutustua ympäristöön. Jotkut nähtävyydet saattavat olla paikallisia, mutta niillä onkin iso merkitys sen paikkakunnan ihmisille.

Maatilalla ollessa kannattaakin nauttia juuri siitä vihreydestä ja luonnon monimuotoisuudesta, mitä ympäristö tarjoaa. Samalla voi tutustua eläimiin ja hyvällä tuurilla jokunen eksoottisempikin eläin on pihapiirissä. Tällaisilla tiloilla ei ole mikään ihme, jos törmää poroon tai aasiin.

Aito maatilamatkailu tarjoaa elämistä ja nautintoja perinteiden mukaan, mutta sovellettuna nykyaikaan sekä toteuttaen kestävää kehitystä. Tarjolla on täysi- tai puolihoitoa ja jopa pelkästään aamiaismajoitusta. Moni maatila tarjoaa luomutuotteita ja jossain voi olla nautinnollinen savusauna. Kaikkea tätä ja paljon muuta on tarjolla maatiloilla. Vaihtoehtoja on paljon, joten talven aikana on hyvä katsella eri mahdollisuudet, jotta kesällä voi toteuttaa unelmansa maaseudusta.