Siirry suoraan sisältöön

Maaseudun tulevaisuus

Maaseudun tulevaisuus on täynnä uskoa

Maaseudun ei tarvitse olla lainkaan kuolemassa sukupuuttoon tai kuihtumassa asukkaiden muuttaessa kaupunkiin vaan tilanne voi olla täysin toisenlainen. Paras maatilamajoitus tai jokin muu pirteä elinkeino voi nostaa pienen paikkakunnan kartalle ja aivan uuteen nousuun. Tämä kaikki kuitenkin tarvitsee oikean hetken, oikeat päätökset sekä oikeat ihmiset ja kaikki lähtee käyntiin. Vihreä ja elinvoimainen maaseutu ei ole vain maalaisten asia, vaan vihreyden keskellä viihtyvät usein yhtä lailla kaupunkilaistunut, nuorempikin sukupolvi. Kaikki kuitenkin onnistuu, jos maaseudulla on palvelut tarjolla eikä tarvitse lähteä ajelemaan pitkä matkoja niiden perässä. Tärkeimpiä palveluja majoituspalvelujen lisäksi ovat ihan perusasiat, joihin kuuluvat päiväkoti, koulu sekä kauppa. Yhä useammat palaavat takaisin kotikunnaille paremman elämänlaadun toivossa.

Maaseudun tulevaisuus on asukkaiden omissa käsissä. Jos kyläyhteisöstä löytyy useita aktiivisia henkilöitä tai yhdistyksiä, maaseutu maistuu varmasti paremmalta ja kaikki ideat ovat toteutettavissa. Yleensä paikkakunnat, jotka sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien päässä kaupungeista, ovat voittajia.

Maaseudun tulevaisuus

Maaseutu maistuu - miten hyödyntää maaseutua nykyisellään?

Paluumuuttajat tai täysin uudet asukkaat etsivät maaseudusta turvallisuutta lapsille, tietynlaista rauhaa sekä kenties jopa mahdollisuutta omavaraistaloudesta. Se ei tarkoita perinteistä maanviljelyä, vaan hyvien etäyhteyksien ansiosta se voi olla luovaa työtä ilman pitkiä työmatkoja kaupunkiin. Luovuutta voi ammentaa luonnosta.

Maailma on muuttunut ja maaseutu sen myötä. Mitä paremmat tietoliikenneyhteydet pystytään asutustaajamiin luomaan, sen paremmin on toiveissa saada uusia asukkaita. Toimiva koulu tarkoittaa maalaispitäjälle aina muuttovoittoa, koska koulu, jos mikä, pitää maaseudun hengissä tuo sille tulevaisuutta. Jos vielä paikkakunnalta löytyy muutama hyvä työllistäjä, voidaan olla varmoja siitä, että maaseutu kehittyy ilman maanviljelyä.

Luonnon ehdoilla, mutta teknologiaa hyväksikäyttäen

Maaseudun tulevaisuus

Kauniin maaseutupitäjän vehreys on ehdoton myyntivaltti silloin, kun tarjotaan paluumuuttajalle mahdollisuutta asettua asumaan vanhoihin kotimaisemiin. Tämän takia joka ikistä peltoa ei pidä rakentaa täyteen omakotitaloja vieri vereen, vaan pitää muistaa, että puistot ja näyttävät viheralueet ovat maalaispitäjän paras käyntikortti mahdollisille uusille tulokkaille. Se saattaa tuntua rahan haaskaukselle, mutta kannattaa miettiä uudelleen.

Ne maakunnat joissa on myös ymmärretty se, että paluumuuttajat houkutellaan takaisin hyvällä teknologialla ja kunnollisilla liikennejärjestelyillä, selviävät tulevaisuudestaan paremmin. Vaikka maaseudulla on pakko olla auto tai kaksi lähes jokaisessa perheessä, on silti kyettävä luomaan myös suhteellisen hyvin toimiva julkinen liikenne. Harvakseltaan kulkeva julkinen liikenne ei palvele ketään ja loppuu ajan mittaan kokonaan. Siihen on satsattava.

Maaseudun tulevaisuus tarjoaa mahdollisuuksia

Jo sijainniltaan Artjärvi on mitä parhain. Helsingin suuntaan ajaa reilussa tunnissa ja Lahden suuntaan matka vie vajaan tunnin. Maaseudun tulevaisuus ei ole vaakalaudalla, jos tarjolla on puhdasta luontoa tai kenties sitä kuuluisaa maalaisromantiikkaa. Kotikonnuille tuskin palataan viljelemään maata, vaan mielessä on enemmänkin halu tehdä etätöitä ja samalla tarjota lapsille mahdollisuus kasvaa rauhallisemmassa ympäristössä. Toki harrastusmahdollisuuksiakin pitää löytyä sekä harrastuksille taitavia ja innokkaita vetäjiä. Vanhempien pitää olla innokkaina kaikessa toiminnassa mukana, tavalla tai toisella.

Ollapa paras maatilamajoitus paikkakunnalla! Jos intoa riittää ja tilaa, niin silloin maatilalla kannattaa järjestää mahdollisuus yöpymiseen ja herkulliseen aamupalaan. Mikäli pihalla on aitauksia eläimille tai lähitienoolla järvi, on jo hyvät mahdollisuudet tarjota yksinkertaisia, mutta miellyttäviä lomia maaseudusta haaveileville matkailijoille. Maaseudun arkeen tutustuminen on monelle uutta ja jännittävää, joten kokonainen viikonloppu voi kulua vauhdikkaasti tilan tarjoaman tekemisen puitteissa. Miltä kuulostaa poniajelu tai hyppääminen traktorin kyytiin?