Siirry suoraan sisältöön

Maakunnat

Maakunnat Suomessa ovat monipuolisia

Suomen maakunnat saavat monien päät pyörälle, sillä Suomessa on nykyään peräti 19 maakuntaa, mutta Suomen maakunnat eivät ole aina olleet samanlaisia. Siksi moni sekoittaa nykyiset maakunnat entisajan maakuntiin. Lisäksi Suomi on jaettu vielä maisemamaakuntiin ja Suomen luonnontieteellisiin maakuntiin. Kaikki nämä maakunnat tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja nähtävyyksiä. Artjärvi kuuluu Päijät-Hämeen maakuntaan, joka tarjoaa 3 kaupunkia ja 6 kuntaa. Näistä Artjärvikin tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa. Näitä ovat esimerkiksi Sibelius-muistomerkki, Ursan Tähtikallion havaintokeskus sekä muita nähtävyyksiä ja museon. Esimerkiksi loistavia arvosteluja saanut Ravintola Artjärvi taas tarjoilee ravintolakokemuksia ja herkullista ruokaa.

Muutkin maakunnat Suomessa tarjoavat mitä erilaisimpia ominaisuuksia ja toinen toistaan mielenkiintoisempia paikkakuntia. Maakunnat paitsi jaottelevat Suomen osiin, ne myös auttavat esimerkiksi matkan suunnittelussa tai nähtävyyksien etsimisessä.

Maakunnat

Suomen pohjoisosan maakunnat

Suomen pohjoisemman osan maakuntiin kuuluvat Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Lappi on pinta-alaltaan selkeästi Suomen suurin maakunta ja se käsittääkin Suomen koko pohjoisosan, joka kattaa esimerkiksi Ruotsin ja Suomen sekä Norjan ja Suomen välisen raja-alueen.

Pohjois-Pohjanmaa sijaitsee Suomen keskivaiheilla Perämeren rannikolla ja ulottuu Suomen itärajallekin. Kainuu taas sijaitsee myös Pohjois-Suomessa, vaikkakin Pohjois-Pohjanmaa ylettyy osaksi maakuntaa pohjoisemmaksi, vaikka osa siitä sijaitsee myös selkeästi keskemmällä Suomea kuin Kainuu. Nämä kolme Suomen pohjoista maakuntaa tarjoavat muun muassa loistavat talviurheilumahdollisuudet ja runsaasti luontonähtävyyksiä.

Suomen keskiosan maakunnat

Maakunnat

Suomen keskiosien maakuntia on pohjoisia osia huomattavasti enemmän. Niitä ovat Kanta-Häme, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Satakunta. Nämä Suomen keskellä sijaitsevat maakunnat ovat hyvin monipuolisia, sillä ne tarjoavat Lappia enemmän kaupunkikulttuuria ja kaupunkielämää, mutta lisäksi upeita ja rauhallisia luontokohteita, sekä monia historiallisia nähtävyyksiä.

Suomen keskiosissa on myös monin paikoin maaseutua ja maaseudun tulevaisuus onkin tärkeä kysymys näiden maakuntien osalta. Suomen keskiosista löytyy myös suuria ja tunnettuja kaupunkeja, joista yksi on Jyväskylä. Jyväskylän keskustaajama onkin Suomen viidenneksi suurin taajama. Esimerkiksi Tampere ja Kuopio kuuluvat myös Suomen keskiosien maakuntien suurimpien kaupunkien joukkoon.

Suomen eteläosan maakunnat

Suomen eteläisimpien osien maakunnat ovat Etelä-Karjala, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kymenlaakso, Ahvenanmaa ja Varsinais-Suomi. Myös Artjärvi kuuluu näihin maakuntiin; tarkemmin sanottuna Päijät-Hämeen maakuntaan, joka käsittää historiallisen Hämeen maakunnan itäosan. Maakunnan keskusalueet, kuten Lahden Ristola, kuuluvat Suomen vanhimpiin tunnettuihin paikkoihin, vaikka itse maakunta onkin melko nuori. Hollolan kirkko on ollut alueen keskus ja keskiajalta lähtien ja se on myös maakunnan vanhin säilynyt rakennus.

Maakunta tarjoaa myös valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita ja kulttuuriympäristöjä, sekä perinneruokia, kuten veripalttua ja hämäläistä perunalaatikkoa. Nämä perinneruoat eivät kuitenkaan maistu kaikille, mutta esimerkiksi Artjärven oma ruokapaikka; ravintola Artjärvi tarjoaa myös modernimpia ruoka-annoksia. Voit myös lukea, mitä perinneruoat maakunnittain ovat.

Päijät-Häme tarjoaa monipuolisesti kulttuuria, historiaa sekä moderneja palveluita kaikille. Siellä sijaitsee myös idyllisiä pieniä kyliä, toisin kuin esimerkiksi Uudenmaan maakunnassa, joka on kaupunkipitoisempi.