Pääsiäisen perinneruoat houkuttelevat herkuttelemaan

  • tehnyt
Moni syö pääsiäisenä lammasta.

Pääsiäisen perinneruoat ovat herkullisia pääruokia ja makeita jälkiruokia. Perinteisesti pääsiäisenä syödään lammasta. Makoisan lammaspaistin voi maustaa valkosipulilla ja mieleisillä yrteillä. Paistin oheen voi tarjoilla värikkäitä uunikasviksia, perunaa ja parsaa. Annoksen kruunaa hyvä kastike, esimerkiksi punaviini- tai pippurikastike. Jälkiruokana voi tarjoilla rahkapohjaista makeaa herkkua eli pashaa tai perinteistä mämmiä. Yhtä lailla jälkiruokana voi olla suklaamoussea kermavaahdolla sekä pieniä suklaamunia.

Mitä pääsiäisen perinneruoat ehdottaa pääruoaksi?

Usein lammas on pääsiäisen juhlapöydän pääruokana. Siitä valmistuvat erilaiset padat sekä paistit. Lampaasta voi tehdä myös lammaspyöryköitä, jotka maustetaan kanelilla, korianterilla sekä mintulla. Mikäli lammasruuat eivät ole mieleen tai kaipaa vaihtelua, voi lampaan sijaan tarjoilla broileria. Esimerkiksi herkullinen uunikana on juhlava ruoka, joka sopii mainiosti pääsiäisen ateriaksi.

Myös kalaa voi siis tarjoilla pääsiäisenä. Esimerkiksi herkullinen uunilohi toimii oikein hyvin pääruokana tai vaikkapa lampaan ohessa tarjottavaksi. Pääsiäisen perinneruoat maakunnittain vaihtelevat jonkin verran alueiden perinteiden mukaan. Muun muassa Päijät-Hämeen maakunnassa on perinteen mukaan suosittu lammasruokia. Lisukkeiksi sopivat peruna, porkkana ja muut kasvikset. Myös perinteinen kaali-porkkanasalaatti on hyvä lisä pääsiäisen ruokapöytään.

Pääsiäisen jälkiruuat

Pääsiäisen aterian kruunaa tietenkin herkullinen jälkiruoka, kuten pasha, mämmi tai perinteinen rahkapiirakka. Myös kuohkea perinneruoka, pääsiäispulla eli baba, maistuu varmasti useimmille. Pääsiäiseksi voi tehdä myös kauniin pääsiäislotan, joka valmistuu hedelmäisestä kääretortusta sekä hyytelötäytteestä. Pääsiäislotan voi koristella vaikkapa pienillä suklaamunilla tai värikkäillä pääsiäiskarkeilla.

Avainsanat: