Siirry suoraan sisältöön

Etelä-Suomen parhaat luontokohteet

  • tehnyt
Etelä-Suomen luontokohteet tarjoavat elämyksiä ympäri vuoden.

Moni haaveilee Lapin reissuista tai Itä-Suomen vaaramaisemista, kun suunnittelee luontoelämyksiä sisältävää lomaa. Kannattaa kuitenkin muistaa myös Etelä-Suomen parhaat luontokohteet. Ne ovat monelle helpommin, halvemmin ja nopeammin saavutettavissa ja tarjoavat upeita mahdollisuuksia tekemiseen ja kokemiseen. Yksi luontoretkeilyn parhaita puolia on sen tarjoama vapaus. Reitin ja kohteen voi valita itse ja etenemistahdin räätälöidä oman kunnon ja toiveiden mukaan.

Etelä-Suomen parhaat luontokohteet tunnetaan monipuolisuudestaan

Luonnossa voi tehdä monia asioita, kuten patikoida, juosta, istuskella eväitä nauttimassa, kalastaa, ihailla ja kuvata maisemia tai vaikka ottaa nokkaunet rauhallisessa paikassa. Mieli voi levätä monenlaisessa maisemassa metsiköstä vesistöjen äärelle, ja kaikkea tätä Etelä-Suomen luontokohteet tarjoavat. Vaihtelunhaluiset viihtyvät esimerkiksi Mustion linnan puistopoluilla Raaseporissa. Reitillä on koettavissa 22 hehtaarin verran puistoa lampineen, polkuineen ja metsikköineen. Lisäksi voi poiketa Mustion linnan museoon.

Historian ystävien puolestaan kannattaa suunnistaa Hankoon. Siellä löytyy Täktomin alueelta vanhoja, kiinnostavia luonnonmuodostelmia, eli hiidenkirnuja. Lappohjanrannan virkistysalueella puolestaan on hohtavien hiekkarantojen ja vesistöjen lisäksi paljon harvoin nähtyjä kasveja sekä vanhoja juoksuhautoja, joilla niin ikään on mielenkiintoinen menneisyys. Rannan ulkoilureiteillä kannattaa pysyä viitoitetuilla poluilla, jotta ei häiritse haurasta ekosysteemiä harvinaisine lajeineen.

Monet Etelä-Suomen luontokohteet sopivat myös lapsille

Lukuisat Etelä-Suomen parhaat luontokohteet ovat myös lasten kanssa retkeillessä varsin onnistuneita kohteita. Kun matkassa on pikkuväkeä, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota reitin pituuteen ja siihen, kuinka helppokulkuinen se on. Esimerkiksi Pyhtäällä sijaitseva Valkmusan kansallispuisto on hyvä valinta, sillä reittiä kierretään pitkospuita pitkin, eikä vaikeita tai vaarallisia kiipeilyosuuksia ole. Suoluonto tuntuu kaikenikäisistä reippailijoista salaperäiseltä ja hyvät eväät kruunaavat seikkailun.

Heinolan kaupunkipuistossa lapset taas pääsevät ihmettelemään esimerkiksi Suomen suurinta puuta, jättimäistä poppelia. Puisto yhdistää jännittävällä tavalla kaupunkimiljöötä ja rantapuistoa saarineen. Reippailun lomassa voi poiketa leikkipuistossa tai torivohveleilla ja painella sitten takaisin luonnon helmaan. Etelä-Suomen parhaat luontokohteet sopivat kaikenikäisille seikkailijoille.

Koira mukaan reippailemaan

Yksi luontokohteiden parhaita puolia koiranomistajan kannalta on se, että pääsääntöisesti koiran voi ottaa mukaan. Lemmikki nauttii täysin rinnoin päästessään luonnon keskelle, ja samalla se auttaa ihmistäkin huomaamaan pieniä luonnonihmeitä. Muista, että koiran pitää aina kulkea kansallispuistoissa ja muillakin luonnonsuojelualueilla hihnaan kytkettynä. Hyvin varustettu lemmikkitarvikekauppa tarjoaa runsaasti omistajan ja koiran kannalta käytännöllisiä hihnoja ja pantoja yhteiseen ulkoiluun.

Vaikka kännykkä on rauhoittavaa pitää pääosin taskussa, kun liikkuu luonnossa, se on syytä kuitenkin kaivaa toisinaan esiin, kun näet hienon maiseman tai yksityiskohdan. Kuvia Suomen luonnosta ei suotta ylistetä ainutlaatuisiksi. Meillä on ympärillämme upea luonto neljänä eri vuodenaikana. Se kannattaa ikuistaa itselleen myös kuvamuistoiksi.

Etelä-Suomen parhaat luontokohteet hellivät sielua ja mieltä

Kun suunnittelet, mitä nähtävyyksiä Suomessa tahtoisit katsastaa, kannattaa luonto pitää aina listalla mukana. Vaikka ei toteuttaisikaan perusteellisempaa luontoretkeä, pienemmän visiitin lähiluontoon voi tehdä myös muun matkailun ohessa. Museon tai ostoskierroksen jälkeen virkistyy mainiosti vaikkapa parin kilometrin mittaisella luontopolulla. Koska retkikohteilla ei ole aukioloaikoja, niihin voi hakeutua kätevästi muun aikataulun puitteissa.

Luontoon kannattaa hakeutua, valitseepa kohteekseen minkä tahansa. Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu vaikuttaa myönteisesti sekä fyysiseen että henkiseen terveyteen. Se esimerkiksi kohottaa kuntoa, laskee verenpainetta, vähentää stressiä sekä parantaa unen laatua ja hapenottokykyä.

Mitä pidempään luonnossa oleilee, sitä voimakkaammat sen vaikutukset hyvinvointiin ovat. Toisaalta jo lyhytkin pyrähdys luonnossa tekee hyvää. Sillä, mitä ulkona tekee, ei ole suurta merkitystä. Hyvää oloa voi tankata vaikka vain istumalla kauniilla paikalla ihailemassa ympäröiviä maisemia. Etelä-Suomen parhaat luontokohteet ovat myös ilmaisia, joten kenen tahansa on mahdollista ammentaa itselleen positiivista mieltä ja energistä oloa.