Maaseudulla sekä aidolla maatilalla vierailu on opettavainen ja hieno kokemus kenelle tahansa. Maatilamatkailu on viime vuosina ollut hyvin suosittua, sillä ihmiset haluavat tutustua puhtaaseen luontoon ja elämään maaseudulla.

Kiireettömyys vai onko niin?

Yleisesti ajatellaan, että elämä maaseudulla on kiireetöntä ja jokainen vastaantulija tuntee toisensa. Todellisuudessa aina ei kuitenkaan ole niin, vaan elämä maaseudulla on nykyään paljon kiireisempää kuin esimerkiksi vanhat kotimaiset elokuvat antavat ymmärtää. Tilalliset ovat varsinkin kesäisin todella kiireisiä, joten vierailupyynnön maatilalle voi kätevästi esittää puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Maatila on aina myös perheen koti, joten yksityisyyden kunnioittaminen on aina tarpeen, ja hyvien käytöstapojen mukaista.

Lähiruoka

Maaseudulla on mahdollisuus nauttia todellisesta lähiruokaa, ja jos

lähistöllä on esimerkiksi tori, siellä on myynnissä yleensä vain paikallisia tuotteita.

Tilapuotien herkut

Paikallisissa tilapuodeissa on yleensä aukioloajat, jolloin voi mennä ostamaan aitoja, paikallisia ja itse valmistettuja tuotteita. Tilapuodeissa myydään muun muassa vihanneksia, juureksia, marjoja, mehuja, hilloja, leipää, pullaa, liha-ja kalatuotteita. Tuoteet ovat aina lisäaineettomia ja viimeisen päälle tuoreita.

Lähikaupat pyrkivät usein suosimaan paikallista ruokaa. Lähiruoka on ekologista ja tukee paikallista maataloutta, sekä on yleensä täysin lisäaineetonta ja maatilalla itse valmistettua. Jokamiehen oikeuden turvin on mahdollisuus poimia myös itse luonnon antimia talteen. Metsästä saa kerättyä esimerkiksi monenlaisia sieniä, kasveja ja marjoja. Mikä onkaan parempaa kuin itse poimituista mustikoista tehty piirakka tai auringon keltaisista kanttarelleista tehty herkullinen kastike.

Kerää ja maistele vain luvan kanssa

Jokien ja järvien läheisyydessä voi myös kokeilla kalastaa itselleen ongella päivän aterian, ja tilalla on hyvä aina muistaa, että maatiloilla olevat tuotteet kuuluvat tilallisille. Maistella voi aina kaikkea sellaista, mihin on erikseen annettu lupa, ja kertoa asiasta myös lapsille. Hyvä tapa tukea suomalaista maaseutua ja suomalaisia maatiloja, on ostaa tilan tuotteita mukaan kotiin lähtiessä.

Hiljaisuus

Maaseudulla liikenne on vähäisempää eikä ihmisiä välttämättä tule vastaan niin paljon kuin kaupungissa. Maalla voi ihastella nykyaikaisia tehokkaita työkoneita, kuten esimerkiksi traktoreita ja muita tiloilla tarvittavia maatalouskoneita. Lenkillä käynnin lomassa voi kuunnella aitoja luonnon ja lintujen ääniä, joka voi olla hyvin rentouttava kokemus kaupungin hälinään ja meteliin tottuneelle.

Nostalginen maaseutu

Maalla ihmisen mieli palaa herkästi entiseen aikaan, eli aikaan jolloin ei ollut kännyköitä, tietokoneita tai minkäänlaisia älylaitteita. Maaseudulla oli vain traktoreita, leikkuupuimureita ja erilaisia maatalouskoneita. Nykyään maaseudulla sattaa olla paljon yrityksiä ja viimeisen päälle olevia teknisiä laitteita, joilla tulevaisuus maaseudulla turvataan. Maaseutu ei ole siis ollenkaan mikään uinuva takapajula, kuten asiasta tietämättömät saattavat luulla. Nykyajan maaseutu elää hektistä, kiireistä arkea ja pienelläkin paikkakunnalla saattaa olla suuria maatiloja tai jopa miljoonaluokan, kansainvälisiä yrityksiä. Maaseudulla on helppoa tehdä myös etätyötä tekniikan suomien mahdollisuuksien avulla.

Tiloilla omat säännöt

Oppaina tilalla toimivat yleensä tilalliset itse. Vierailulla on aina hyvä muistaa

tilojen omat säännöt, joita pitää aina kunnioittaa. Säännöistä hyvinä esimerkkeinä voidaan pitää muun muassa eläinten aitauksia, joissa kulkee sähkö. Eläimiä ei saa myöskään koskaan ruokkia ilman lupaa ja liiallinen tai vääränlainen ravinto on eläimille hengenvaarallista.

Eläintiloihin ja laitumille meno on ehdottomasti kielletty ilman lupaa turvallisuuden ja tautisuojan takia. Eläinsuojissa pitää yleisesti pukeutua aina suojahaalareihin tai suojakenkiin. Mahdolliset omat lemmikit kannattaa aina

maatilavierailulle lähtiessä jättää kotiin. Suomalainen maaseutu on kullanarvoinen asia nyt ja tulevaisuudessa, ja tilavierailuiden avulla jokainen voi tutustua paikanpäällä maaseutuun lähemmin.