Pikkukaupungissa asumiseen liittyy monia hyviä puolia. Suunnitellessa pikkukaupunkiin muuttoa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös pienessä asumisen huonot puolet, joita niitäkin löytyy melko runsaasti.

Terveydenhuolto saattaa olla kaukana

Pienten kuntien terveydenhuoltopalveluita on usein yhdistetty toisten kuntien kanssa. Saattaa olla, ettei pikkukaupungista siis välttämättä löydy omaa sairaalaa tai terveyskeskusta ollenkaan. Toki terve ihminen joutuu harvemmin näitä palveluja käyttämään, mutta ennen pikkukaupunkiin muuttoa on silti kannattavaa tarkistaa, kuinka helposti hoitoon pääsee sitä tarvitessaan.

Kouluvaihtoehdot saattavat olla vähäiset

Yleensä pikkukaupungeissakin on alakoulu ja ehkä yläkoulukin, mutta usein lapset joutuvat lähtemään kauemmas kouluun viimeistään toisen asteen opintojen alkaessa. Varsinkin lapsiperheen kannattaa siis ennen pikkukaupunkiin muuttoa tarkistaa, millaisia kouluja kaupungissa on tarjolla. Jos esimerkiksi yläkoulua tai toisen asteen koulua ei ole ollenkaan, kannattaa tarkistaa, kuinka pitkän matkan lapsi joutuisi päivittäin kulkemaan käydessään koulua toisessa kaupungissa.

Pidemmät etäisyydet

Pienissäkin kaupungeissa on yleensä vähintäänkin pari ruokakauppaa. Kuitenkin esimerkiksi vaateostoksille lähtiessä pikkukaupungin asukas saattaa joutua matkustamaan johonkin toiseen kaupunkiin. Jos läheisyydessä on jokin suurempi kaupunki, tämä ei tietenkään ole ongelma. Jos taas pikkukaupunki sijaitsee syrjässä, saattaaa jokaisen ruokaa erikoisemman hankinnan vuoksi matkustaminen käydä pian rasittavaksi.

Ei niin paljoa tekemistä

Pikkukaupungeissa vapaa-ajan mahdollisuudet ovat usein huomattavasti suurta kaupunkia vähäisemmät. Kaupungista löytyy ehkä pari ravintolaa, paikallinen kuppila ja elokuvateatteri, mutta sen kummempia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ei välttämättä löydy. Mahdollisesti kaupungista löytyy pari harrastusseuraa, mutta erikoisempia lajeja pikkukaupungissa tuskin pääsee harrastamaan. Toki jos läheisyydestä löytyy isompi kaupunki, ei varmastikaan ole suuri ongelma matkustaa esimerkiksi kerran viikossa lähikaupunkiin harrastuksen tai muun mielenkiintoisen tekemisen vuoksi. Toki kaikki eivät vapaa-ajalleen edes mitään erityistä tekemistä kaipaa tai harrastavat esimerkiksi kotona tai luonnossa. Tällaisille henkilöille pikkukaupungissa asuminen sopii oikein mainiosti.

Työmahdollisuudet ovat rajoitetut

Pienessä kaupungissa työpaikkoja on yleensä todella rajoitetusti. Suurin osa asukkaista joutuukin usein käymään jossain kauempana töissä. Ennen pikkukaupunkiin muuttoa kannattaakin miettiä, onko oman alan työmahdollisuuksia missään lähistöllä. Toki oman yrityksenkin perustaminen on yksi vaihtoehto, mutta se on toinen asia, riittääkö pikkukaupungissa asiakaskuntaa. Toki jos ammattissasi on mahdollisuus tehdä etätöitä tai pitkienkin työmatkojen kulkeminen päivittäin ei häiritse sinua, silloin tämä ei muodosta ongelmaksi.

Kaikki tuntevat kaikki

Pikkukaupungeissa on usein havaittavissa enemmän yhteisöllisyyttä kuin suuremmissa kaupungeissa. Monesti pienessä kaupungissa kaikki myös tuntevat kaikki jotakin kautta. Jonkun mielestä tämä saattaa olla hyväkin asia, mutta kaikki tästä eivät nauti. Tämä johtaa nimittäin usein muun muassa siihen, että juorut leviävät nopeasti.

Julkinen liikenne saattaa kulkea huonosti

Suuressa kaupungissa melkeinpä joka suuntaan menee busseja useamman kerran tunnissa. Pikkukaupungeissa tilanne on usein huomattavasti huonompi. Mikäli kaupunki sijaitsee junaradan lähellä, tällöin mahdollisuudet muihin kaupunkeihin kulkemiseen julkisen liikenteen avulla ovat yleensä kohtuulliset. Jos näin ei ole, julkinen liikenne saattaa olla melko heikkoa. Yleensä jonkinlaista bussiliikennettä on, mutta bussit saattavat kulkea esimerkiksi kerran tunnissa tai vain muutaman kerran päivässä. Monesti pikkukaupungissa asuessa oma auto onkin melkein pakollinen, ellei asuntosi sitten sijaitse paikassa, jossa sekä kaupat että työpaikka ovat lähellä.

Kauppojen aukioloajat eivät ole välttämättä yhtä laajat

Kauppojen aukiolojen vapauduttua iso osa kaupoista on auki iltamyöhään. Jos kuitenkin olet tottunut asumaan suuressa kaupungissa, josta löytyy useita 24/7 avoinna olevia kauppoja ja kioskeja, pikkukaupungissa asuessa saatat joutua pettymään. Lähimpään aina avoinna olevaan kauppaan saattaa nimittäin olla melkoisesti matkaa.