Maaseuduksi kutsutaan aluetta, joka ei varsinaisesti ole kaupunkia, mutta ei kuitenkaan myöskään täysin asumatonta erämaata. Maaseudut ovat usein haja-asuttuja, vaikka joillain alueilla maaseuduilla saattaa olla myös kyliä. Tilastokeskuksen mukaan alueen maaseutumaisuus määritellään kunnan asukasluvun sekä taajama-asteen perusteella. Maaseutumaisiksi lasketaan kunnat, joissa alle 60 % väestöstä asuu taajamissa. Suurimman kunnan väkiluvun tulee olla alle 15 000. Maaseutumaisiksi lasketaan myös kunnat, joiden väestöstä alle 90 % asuu taajamissa ja suurimmassa taajamassa on korkeintaan 4000 asukasta. Kuitenkin maallikoiden välisessä keskustelussa maaseudulla voidaan viitata muunkinlaisiin alueisiin.

Tyypillistä on kuitenkin se, että maaseutu on harvaan asuttua ja siellä harjoitetaan maataloutta. Nykyään tosin vain alle viidesosa maaseudun asukkaista saa toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta, kun taas 1950-luvulla vielä yli puolet sai toimeentulonsa tältä alalta. Nykyään suurin osa työikäisistä on töissä palveluiden tai teollisuuden parissa ja moni kulkee töihin kotikuntansa ulkopuolelle.

Elinkeinorakenteen muuttuminen tulee melko varmasti vaikuttamaan myös kylärakenteeseen. Tämän lisäksi palvelut ovat alkaneet keskittyä yhä suurempiin taajamiin, eikä maaseudulle jää välttämättä juuri mitään palveluja jäljelle. Tämä vaikuttaa vahvasti siihen, kuinka moni maaseudulla haluaa enää asua ja elää. Vastaiskuna jotkin kunnat ovat alkaneet aktivoimaan paluumuuttoa ja tulomuuttoa.

Maaseutumatkailu

Viime aikoina on alettu harrastaa yhä enemmän maaseutumatkailua, joka helpottaa maatalouden tiukentuvaa tilannetta. Maaseutumatkailu on loistava vaihtoehto ulkomaanmatkailulle, koska se luo työpaikkoja ja toimeentuloa sekä tukee kotimaan maaseudun elinvoimaisuutta. Näin maaseudun palvelut pysyvät pystyssä ja maaseudun ainutlaatuinen ympäristö pysyy kaikkien ulottuvilla. Lisäksi maaseutumatkailu on ulkomaille matkustelua luontoystävällisempi tapa matkailla ja lomailla.

Maatilamatkailu on yksi maaseutumatkailun suosituista muodoista. Se on itse asiassa pikkuhiljaa kehittynyt yhdeksi suosituimmista kotimaan matkailumuodoista Lapin matkailun ja hiihtokeskusten ohella. Maatilamatkailu onkin oiva valinta esimerkiksi kesälomalle hiihtokeskusten ja Lapin sesongin ulkopuolella.

Maalla matkailu on loistava tapa virkistyä, rentoutua ja ladata akkuja. Maaseudulla pääsee nauttimaan luonnon läheisyydestä sekä rauhasta, hiljaisuudesta ja kiireettömyyden tunnusta. Maaseudulle matkaaminen onkin aivan loistava tapa irtautua arjesta. Mikä parasta, maaseutumatkalle lähtevän ei välttämättä tarvitse lähteä kauas, sillä maaseutumatkailuun sopivia kohteita löytyy ympäri Suomen. Suosituimmat alueet ovat tosin keskittyneet Keski- ja Etelä-Suomeen. Kaikista suosituimpia alueita ovat esimerkiksi Pirkanmaa, Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Varsinais-Suomi.

Yksi maaseutumatkailun hyvistä puolista on se, että matkailijat pääsevät nauttimaan lähellä tuotetusta ja valmistetusta ruuasta. Maaseudun herkkujen nauttiminen onkin olennainen osa maaseutumatkailua. Joskus vieraat voivat jopa itse osallistua ruuan hankintaa esimerkiksi kalastamalla tai poimimalla marjoja.

Tekemistä maaseudulla

Suomessa on monia maatiloja, jotka tarjoavat majoitusta aamupalan kera. Maatilamaijotuksessa yöpyessään lomailijat pääsevät esimerkiksi tutustumaan maatilan eläimiin ja arkeen. Moni maatila ottaa vierailijat mukaan omaan arkeensa, joten halutessaan matkailijat pääsevät kokeilemaan erilaisia maatilan töitä. Tarjolla on kuitenkin usein myös muita aktiviteetteja; esimerkiksi ratsastusta, veneilyä, pyöräilyä, melontaa ja kalastusta. Toki halutessaan matkailija voi myös vain keskittyä nautiskelemaan maaseudun rauhasta ja kauneudesta. Maaseutumatkat ovat loistava mahdollisuus nauttia Suomen vesistöstä ja metsistä. Neuvoja muun muassa järvien, jokien ja muiden kauniiden luonnonpaikkojen löytämiseen kannattaa kysyä maatilan väeltä. Maaseudulta löytyy siis tekemistä moneen makuun, eikä aktiivilomailijakaan pääse kyllästymään. Tarjolla olevat harrastevaihtoehdot vaihtelevat hieman vuodenajan mukaan.

Perinteisesti maalla on myös vietetty erilaisia juhlia. Maaseutumatkailuun erikoistuneet yritykset tarjoavatkin myös loistavat puitteet vaikkapa juhlien ja kokousten järjestämiseen. Miljöö on erittäin tunnelmallinen ja palvelukin on usein todella asiakasystävällistä. Maalaismiljöö on hyvä vaihtoehto esimerkiksi hääpaikaksi. Tunnellisempaa hääpaikkaa ei aivan helpolla löydä.