Oletko koskaan tullut miettineeksi, kuinka monia kiinnostavia matkakohteita kotimaastamme löytyy? Maaseutumatkalle haluavan ei tarvitse matkustaa tuntikausia sopivan lomakohteen perässä ja lisäksi kotimaanmatkailu on huomattavasti ulkomaanmatkailua ekologisempaa. Miksipä et siis seuraavalla lomallasi suuntaisia Etelän maiden sijasta kohti maaseutua? Varsinkin jos olet tottunut asumaan kaupungissa, tarjoaa maaseutumatkailu sinulle varmasti monia uusia ja mieleenpainuvia elämyksiä. Maaseutumatkalla pääset nauttimaan muun muassa luonnon rauhasta, leppoisasta elämäntyylistä sekä maukkaasta lähiruaasta.

Maaseutu- ja maatilamatkailuun sopivia kohteita löytyy ympäri Suomen. Etelä-Suomessakin on tarjolla useita kohteita, joissa voi matkailla ja majoittua ympäri vuoden. Alle olemme listanneet muutamia maatilamatkailuun sopivia kohteita. Kohteissa on tarjolla monenlaisia aktiviteetteja ja ne sopivat niin lomailuun kuin kokousten ja juhlien järjestämiseenkin. Matkailu- ja juhlakäyttöön muutettu maatila sopii loistavasti esimerkiksi tunnelmallisten hää- tai syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen. Monesti tilat ovat valmiita järjestämään kaiken juhlien aktiviteeteista ja tarjouluista vieraiden majoitukseen. Juhlat on siis erittäin kätevä järjestää, koska kaiken tarpeellisen saa yhdestä paikasta.

Metsä-Hovin Tila

Pornaisissa sijaitseva Metsä-Hovin Tila on kodinomainen paikka luonnon keskellä. Siellä on tarjolla useita eri palveluita: majoitusta, kokoustilaa, juhlateltta, ruokailuita ja rantasauna. Tilalla on mahdollista järjestää esimerkiksi kokous, juhlat tai virkistyspäivä.

Majoitusta varten tilan päärakennuksessa on 4 huonetta ja piharakennuksessa on kolme vuodetta. Lisäksi tilalta löytyy asuntovaunupaikkoja. Tekemistä tilalla riittää ja vieraat pääsevät uimaan kesäisin lammessa ja talvisin avannossa. Tämän jälkeen he voivat lämmitellä saunassa, jossa on tilan isännän tekemä kiuas. Vieraille tarjoillaan lisämaksusta toiveiden mukainen aamupala. Myös juhliin tai kokouksiin on mahdollista tilata ruokatarjoiluja.

Myllyniemen matkailutila

Myllyniemen matkailutila sopii esimerkiksi kokousten, seminaarien ja juhlien järjestämiseen. Kokous- ja juhlatilat sekä majoitus on rakennettu vanhan myllyn ja raamisahan tiloihin. Tilalla mahtuu yöpymään 30-40 vierasta. Tilan parhaita puolia on sen ruokatarjoilu. Iso osa raaka-aineista tulee tilan omalta kasvimaalta, laitumelta tai järvestä tai lähialueen tuottajilta. Tilan erikoisuus on heidän itse kasvattamansa lammas. Täällä vieraat siis pääsevät nauttimaan todellisesta lähiruuasta.

Kotojärven tila

Laukkoskella sijaitsevalla Kotojärven tilalla on tarjolla tunnelmallisia majoitustiloja sekä loistavat juhla- ja kokoustilat. Kesäisin tilan läheisyydessä on mahdollista myös golfata ja lähistöltä löytyy myös uimaranta. Vieraat voivat majoittua 1880-luvulla rakennetussa hirsisessä viljamakasiinissa, josta löytyy useita kunnostettuja, tunnelmallisia huoneita. Majoitus on mahdollista myös aitassa.

Paijan maatila

Ypäjällä sijaitsevalla Paijan maatilalla on mahdollista järjestää esimerkiksi kokouksia ja juhlia. Vieraat pääsevät nautiskelemaan muun muassa Menninkäissavusaunasta ja Takkatuvasta. Kesäisin saunojat pääsevät pulahtamaan lampeen ja talvisin taas on mahdollista nauttia lämpimästä kylpykuutiosta. Puitteet rentoutumiseen ovat siis loistavat. Tilalla on mahdollista majoittua joko vanhassa päärakennuksessa tai pihalla omassa asuntoautossa- tai vaunussa. Juhlien tai kokousten ruokatarjoilu hoituu myös tilan puolesta. Tarjolla on maatilan omassa keittiössä valmistettua maalaislähiruokaa.

Hevossilta Museotila

Forssassa sijaitseva Hevossilta sopii niin retkeilyyn ja lomanviettoon kuin kokousten ja juhlienkin järjestämiseen. Hevossillassa tarjoillaan käsintehtyä lähiruokaa sekä mielenkiintoisia aktiviteetteja hämäläisessä talonpoikaismiljöössä. Täältä löytyy muun muassa Lounais-Hämeen monipuolisin savusaunavalikoima sekä museo ja viihtyisiä lomamökkejä. Tekeminen ei tällä tilalla lopu kesken, sillä tilan väki järjestää monipuolista ohjelmaa melontaretkistä hyvinvointiviikonloppuun, tiloihin tutustumiseen ja saunomiseen. Majoittumaan mahtuu kerrallaan noin 20-30 ihmistä. Hirsimökeissä yöpymisen sijaan on mahdollista yöpyä myös Keinulan torpassa, joka sopii esimerkiksi hääyönviettopaikaksi. Hevossillan buffetpöytä on katettu ja avoinna useina juhlapäivinä kaikille kiinnostuneille. Myös juhliin ja kokouksiin on mahdollista tilata monipuolinen ja eettinen lähiruuasta koostuva juhlatarjoilu, josta löytyy syötävää moneen makuun.